Gyakori kérdések

Mi a koncepcióterv?
Mi a koncepcióterv?

A koncepcióterv maga az ötlet, hogy hogyan lehet a rendelkezésre álló teret a legjobban kihasználni, miközben a kert egy harmónikus egységes egésszé válik. Például a kerten belül milyen funkciók hova kerüljenek. Ezek elválasztása egymástól milyen módon történjen. Hol legyen járda, terasz, játszótér, tűzrakó, stb.  Hol legyen burkolat, hova kerüljön vízkiállás, világítás, stb. Hova legyen fa ültetve. A kertnek milyen hangulata legyen, milyen burkolatok és egyéb anyagok kerüljenek felhasználásra.  Stb.

A kert az előzetesen elkészült tervnek megfelelően valósul meg?
A kert az előzetesen elkészült tervnek megfelelően valósul meg?

Igen. A tervező kijár az építésekre és felügyeli azokat, hogy a munka a tervek szerint halad-e. Felmerülő probléma esetén megoldást / megoldásokat javasol.

Meddig tart a kivitelezés?
Meddig tart a kivitelezés?

 A kivitelezés hosszát több tényező befolyásolhatja. Például a telek nagysága, a munka összetettsége, az időjárás, a kertben esetlegesen felmerülő előre nem látható probléma, a megbízó döntésének gyorsasága egy-egy megválaszolandó kérdés esetén. Átlagosan 1-4 hétre lehet számítani.

Meddig tart a tervezés?
Meddig tart a tervezés?

Erre nem tudunk pontos választ adni, mert több befolyásoló tényezője is van. Például, hogy mikor érkezik hozzánk a megkeresés a téli "leállás" vagy tavasztól őszig tartó kertépítés időszakában. Az egyeztetéseket hogyan tudjuk összehangolni a megbízóval és ezek alkalmával hogyan tudunk haladni. Általánosságban véve nagyjából egy hónappal érdemes számolni.

Téli kerttervezés??
Téli kerttervezés??

Igen! A téli időszak (november-március) tökéletes arra, hogy nyugodtan átgondolva készüljön el a terv, ami után jó eséllyel még az aktuális éven a kertépítés is elkezdődhet.

Miért jó, ha a tervezéssel és a kivitelezéssel ugyanazt a céget bízzuk meg?
Miért jó, ha a tervezéssel és a kivitelezéssel ugyanazt a céget bízzuk meg?

Sok probléma kerülhető el, ha olyan céget választ, akinek van tervezője is. Főleg abban az esetben, ha szeretné, hogy a tervek szerint készüljön el a kert. Egyrészt a tervezés folyamán a tervező tud egyeztetni a kivitelezővel, ha a kivitelezéssel kapcsolatban kérdés merülne fel. Másrészt a tervező a kivitelezéskor nyomon tudja követni a folyamatot, és valószínűleg könnyebben szót ért a kollégáival. Harmadrészt jó, ha a tervezőnek van tapasztalata a kivitelezésben is, mert így pl. amennyiben szükséges, költséghatékonyabb tervet tud készíteni, hisz tisztában van a lehetőségekkel.

Mikor kezdjük el a kert tervezését?
Mikor kezdjük el a kert tervezését?

A kert tervezését nem lehet elég korán kezdeni. Új ház építésekor a legideálisabb az lenne, ha az építész és a kerttervező együttműködésével jönne létre a terv. Ilyenkor ugyanis még van lehetőség arra, hogy a telek és környezete adottságait maximálisan kihasználva, a lehető legkevesebb kompromisszummal készüljön el leendő otthonunk és kertünk.

Magvetés vagy gyepszőnyeg?
Magvetés vagy gyepszőnyeg?

Ha kis területen kell füvesíteni, akkor érdemes gyepszőnyeget alkalmazni. 50-100 m2 felett a vetett füvet javasoljuk, mert jóval olcsóbb a gyepszőnyegnél.  

Ha eldöntötte, hogy kapcsolatba lép velünk...
Ha eldöntötte, hogy kapcsolatba lép velünk...

Írjon nekünk. A tervezéssel, kivitelezéssel kapcsolatos megkereséseket a tervezes@bpkert.hu címre, az egyéb információ kéréseket az info@bpkert.hu címre várjuk.

Mit érdemes átgondolni az első találkozás előtt?
Mit érdemes átgondolni az első találkozás előtt?

Milyen célra, célokra szeretnénk használni a kertet. Funkcionális vagy funkciók nélküli, pusztán csak dekoratív kertet szeretnénk? Milyen szerepet kapnak a kert egyes részei? Ezek lehetnek például étkezés, ételkészítés, sport, játék, pihenés, wellness, tárolás, zöldség-gyümölcstermesztés, állattartás stb.